Tüzük

HASTA HAKLARI ve SAĞLIKLI YAŞAM DERNEĞİ

(HAK-SAY) TÜZÜĞÜ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

(Kuruluş Hükümleri)

KURULUŞ VE DERNEĞİN ADI

Madde 1: Yasalar, yönetmelikler ve bu ana tüzük hükümleri uyarınca, amaç ve hizmet konuları doğrultusunda görev yapmak üzere “HASTA HAKLARI ve SAĞLIKLI YAŞAM DERNEĞİ (HAK-SAY)” adı ile bu dernek kurulmuştur.

DERNEĞİN MERKEZİ

Madde 2: Derneğin merkezi “TRABZON” ilidir.

DERNEĞİN ŞUBESİ

Madde 3: Genel kurul kararı ile Dernek adına şube açılabilir.

DERNEĞİN AMACI, ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ

DERNEĞİN AMACI

Madde 4: Derneğin amacı, herkesin sağlıklı doğup, sağlıklı kalabilmesi; sağlığını koruyup, geliştirebilmesi; daha sağlıklı bir dünyaya ulaşılabilmesi; hastalık veya sakatlığın oluşması durumunda ise, sağlığını geri alabilmek için gereksinim duyduğu her türlü desteği eşitlik ve saygınlık içerisinde alabilmesi ve hasta haklarıyla ilgili evrensel standartların uygulamaya geçirilmesi için çaba sarf etmektir. 

DERNEĞİN ÇALIŞMA ALANI VE HİZMET KONULARI

Madde 5:

Derneğin, amacına ve ilgili yasa hükümlerine uygun olarak çalışma alanları ve hizmet konuları şöyledir:

  1. Hasta hakları ve sağlıklı yaşam konusunda toplumsal bilincin oluşmasına katkıda bulunmak
  2. Hasta ve hasta yakınlarını hakları konusunda bilgilendirmek, ilgili meri mevzuatla belirlenen haklarını kullanmalarına yardımcı olmak, bu hakların kullanılmasının önündeki engellerin aşılması için çaba sarf etmek
  3. Özel ve kamuya ait bütün sağlık kurum ve kuruluşları ve çalışanları ile işbirliği yaparak, bilimin gerektirdiği çerçevede, hasta memnuniyetini esas alan, kaliteli bir sağlık hizmeti sunulması için çalışmalar yapmak
  4. Sağlık çalışanlarında hasta haklarına saygı bilincinin oluşması için çalışmalar yapmak
  5. Sağlık politikaları ve uygulamalar ile ilgili olarak ilgililere ve kamuoyuna görüş, eleştiri ve önerilerde bulunmak
  6. Sağlıklı Yaşam ve Hasta Haklarıyla ilgili araştırmalar yapmak, yaptırmak ve kamuoyuna duyurmak.
  7. Gazete, radyo ve TV programları gerçekleştirmek, basın açıklamaları ve internet yayıncılığı yapmak
  8. Bülten, kitap, dergi, broşür, gazete, afiş, CD, video, kaset gibi her türlü eğitim amaçlı yayınlar yapmak
  9. Talep ve ihtiyaç görülmesi halinde il, ilçelerde şubeler açmak, temsilciler atamak
  10. Taşınır, taşınmaz mülk satın almak, kiralamak, kiraya vermek, isletmek, satmak, bağışlamak
  11. İhtiyaç durumlarında mal ve hizmet alım-satımı yapmak, personel istihdam etmek
  12. Amacı doğrultusunda kamuya ve özel sektöre ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılanmalara müdahil olmak, çalışmalara katkıda bulunmak
  13. Aynı alanda çalışan ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleriyle yasal çerçevede işbirliği yapmak, ortak çalışmalar yürütmek, gerekirse federasyon ve konfederasyonlara üye olmak
  14. Toplantı, gösteri, sergi, piknik, konser, kermes gibi etkinlikler gerçekleştirmek
  15. Konferans, panel, sempozyum, kongre, kurs, gibi eğitim çalışmaları yapmak
  16. Okul, danışmanlık merkezi gibi kurumlar işletmek

İKİNCİ BÖLÜM

(Mali Hükümler)

DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI

Madde 6: Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmeye yönelik gelirleri aşağıda gösterilmiştir:

  • Üye aidatı,
  • Teberru ve bağışlar,
  • Her türlü yasal etkinliklerden temin edilecek gelirler,
  • Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
  • Yardım Toplama Kanununa göre elde edilecek gelirler,
  • Dernekçe tertiplenen toplantı, gösteri, sergi, konser, kermes, piyango, balo, eğlence, kongre ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
  • Dernek adına kurulacak iktisadi işletmelerden elde edilen gelirler,
  • Dernek adına yayınlanan basılı veya görüntülü yayınlardan elde edilen gelirler,
  • Lokal işletmesinden veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler,
  • Mal ve hizmet alım-satımından sağlanan gelirler.

ÜYELERİN ÖDEYECEĞİ AİDAT MİKTARLARI

Madde 7: Üyeler yıllık yirmi Yeni Türk Lirası (20 YTL) aidat öderler. Aidatlar üye kayıt defterine kaydedilir. Sonraki yıllara ait aidat tutarları, genel kurul kararı ile belirlenir. Aidat belirleme yetkisi, genel kurul kararı ile yönetim kuruluna da bırakılabilir.

DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

Madde 8: Derneğin gelir ve gider işlemlerinde uygulanacak esaslar şöyledir: Gelir tahsilatı; Yönetim kurulu kararına istinaden Basımevleri tarafından bastırılıp Dernekler Birimince onaylanan Alındı Belgeleri ile yapılır. Bankaların tanzim etmiş olduğu dekont ve hesap ekstraları alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri sırasıyla, alındı belgesi kayıt defterine kaydedilir. Derneğin harcamaları fatura, makbuz ve harcama belgeleri karşılığında yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Bu belgeler, mevzuatla daha uzun bir süre öngörülmüş olmadıkça en az 5 yıl saklanır. Belgelerde ilgilinin açık kimliği ve imzası bulunur. Dernek adına para tahsil edecek kişiyi Yönetim Kurulu belirler ve en büyük mülki amire onaylatır. Derneğin banka hesabından para çekmeye sayman ve Yönetim Kurulunun yetki vereceği bir Yönetim Kurulu üyesi birlikte yetkilidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

(Üyelik ve Üye Hakları)

DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİĞİN SONA ERMESİ, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA ŞEKİLLERİ

Madde 9: Derneğe üye olabilme şartları ve üyelik işlemleri ile üyelikten çıkma ve çıkarılma şart ve şekilleri aşağıda gösterilmiştir.

1) Üye Olma Hakkı:

Dernek üyesi iki kişi tarafından tavsiye edilmek kaydıyla, fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler derneğimize üye olmak için başvurabilir. Üye namzetlerinin; üyelik için yazılı olarak yapılan müracaatları, yönetim kurulu tarafından en geç 30 gün içinde karara bağlanır. Yönetim Kurulu, kararı, bir yazı ile müracaat sahibine bildirilir. Yönetim kurulu, gerekçe göstermeksizin dahi, üyelik başvurusunu reddedebilir. Başvurusu kabul edilen üye, Üye Kayıt Defterine kaydedilir. Dernek faaliyetine yardım ve katkı sağlayanlardan uygun görülenlere yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca “onur belgesi” verilebileceği gibi, “fahri üye” yapılmaları da mümkündür. Fahri üyeler, genel kurul toplantılarına katılmakla birlikte, görüşmelere katılma, oy kullanma ve seçilme hakkına sahip değillerdir. Genel kurul, gerekli gördüğünde fahri üyeliği iptal edebilir. Yabancıların üyeliği, Türkiye’de ikamet hakkına sahip bulunmaları şartıyla mümkün olabilir.

2)  Üyeliğin Sona Ermesi:

Her üye istifa hakkına sahiptir. Üyelikten ayrılmak isteyenler dilekçelerini bizzat veya noter kanalıyla yönetim kuruluna bildirmek zorundadırlar. Dilekçe derneğe ulaştığında üyenin kaydı yönetim kurulu kararı ile üye kayıt defterinden silinir.

3) Üyelikten Çıkarılma:

Dernekler Kanununda belirtilen üye olma haklarını kaybedenler, yıllık aidatlarını Aralık Ayının 31’ ne kadar ödemeyenler ve Derneğin amaç ve tüzüğüne aykırı hareket eden veya dernek itibarına gölge düşürecek söz ve davranışlarda bulunan üyelerin üyelikleri sona erer. Üyeliğe kabul edilenlerin üyelik niteliklerine sahip olmadıklarının sonradan anlaşılması halinde, üyelikleri kendiliğinden sona erer. Başkaca haklı sebeplerle üye çıkarılması da mümkündür.

Yukarıda belirtilen durumlardan birinin tespiti halinde üyelik kaydı, yönetim kurulunca karara bağlanarak silinir. Yönetim Kurulu kararına karşı itiraz, ancak, genel kurula yapılabilir. Yapılacak ilk genel kurula itiraz edilmediği takdirde, yönetim kurulu kararı kesinleşmiş olur. Genel kurulca üyeliğinin devam etmesine karar verilmesi durumunda, divan başkanınca isim listesine eklenerek genel kurul kararlarına katılması sağlanır.    

4) Üyelerin Hakları:

Hiç kimse derneğe üye olmaya, dernekte üye kalmaya veya istifaya zorlanamaz. Bütün üyeler eşit haklara sahiptir. Dernek; üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez. Hiçbir üyeye ayrıcalık tanınamaz.

Dernekten istifa eden veya Genel kurul ve yönetim kurulu kararıyla çıkarılan üyeler; derneğin mal varlığından hak iddia edemezler.

Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Temsil yolu ile (vekâleten) oy hakkı kullanılamaz. Tüzel kişiliğin üye olması halinde, tüzel kişiliğin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanabilir. Görevi sona erdiğinde tüzel kişilik adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. 

5) Üyelerin Yükümlülükleri:

Üyeler, dernek tüzüğünde belirlenen amaç ve ilkeler doğrultusunda faaliyette bulunmak, genel kurulca kararlaştırılan yıllık aidatı ödemek, derneğin yetkili organlarınca alınan kararlara uymak ve verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

(Yönetim Hükümleri)

DERNEĞİN ORGANLARI

Madde 10: Derneğin organları,

  • Genel Kurul
  • Yönetim Kurulu
  • Denetleme Kurulu’ndan oluşur.

GENEL KURULUN OLUŞUMU, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI USULÜ

Madde 11: Genel kurulun oluşumu toplanma zamanı ve çağrı usulü aşağıda gösterilmiştir.

  • Genel Kurulun oluşumu:

Genel kurul derneğin en yetkili karar organı olup, derneğe kayıtlı bulunan ve yıllık aidat borcunu ödemiş asıl üyeler ile şube delegeleri ve il temsilcilerinden oluşur.

2) Genel Kurulun toplanma zamanı:

Olağan genel kurul toplantısı üç yılda bir Ekim ayı içinde yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır.

Yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden 1/5 ‘inin yazılı isteği üzerine olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması zorunludur. Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin 1/5’ inin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteği bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine; mahalli sulh hukuk hâkimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

3) Çağrı Usulü:

  1. Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. En az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi, yönetim kurulunca genel kurula katılacak üyelere bildirilir. Bu bildirimde, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, en az bir hafta sonra yapılacak ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir.
  2. Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantı gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce mülki amirliğe bir yazı ile bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin isim listesi ve yönetim kurulu kararı da eklenir.
  3. Toplantı bir başka sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle üyelere bildirilir. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ve toplantı ikinci fıkra esaslarına göre mülki amirliğe bildirilir. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

TOPLANTI YERİ, YETER SAYISI, YAPILIŞ USULÜ VE GÖRÜŞÜLECEK KONULAR

Madde 12: Genel Kurulun toplantı yeri, yeter sayısı, yapılış usulü ve toplantıda görüşülecek konular aşağıda belirlenmiştir.

1) Toplantı Yeri:

Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.

2) Toplantı Yeter Sayısı:

Genel kurul, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak; ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulu üye tam sayısının iki katından az olamaz.

3) Toplantının Yapılış Usulü:

Genel kurul toplantıları üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimleri karşısına imza atarak toplantı yerine girerler.

Tüzüğün 11. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yeter sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından genel kurul açılır.

Toplantının açılışından sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki kâtip seçilir. Toplantının yönetimi kurul başkanına aittir. Kâtipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna teslim edilir.

4 )Toplantıda Görüşülecek Konular:

Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak; toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ, KARAR YETER SAYISI, OY HAKKINDAN YOKSUNLUK VE KARAR İPTALİ USULLERİ

Madde 13: Genel kurulun görev ve yetkileri, karar yeter sayısı, oy hakkından yoksunluk ve karar iptali usulleri aşağıda gösterilmiştir.

1) Görev ve Yetkileri:

  1. Divan kurulunun oluşturulmasını sağlamak.
  2. Gündemi aynen veya değişiklikleri ile birlikte kabul etmek.
  3. Dernek yönetim ve denetleme kurulları asıl ve yedek üyelerinin gizli oy ve açık tasnif usulü ile seçilmesini sağlamak.
  4. Yönetim ve denetleme kurulu raporlarını görüşerek yönetim ve denetleme kurullarını ibra etmek.
  5. Yönetim kurulunca hazırlanan işletme hesabı özeti, Borç-Alacak Tablosunu ve tahmini bütçeyi görüşerek karara bağlamak.
  6. Dernek yönetim kurulunca hazırlanan çalışma programını görüşüp karara bağlamak.
  7. Derneğin federasyona katılması veya ayrılması hususunda karar vermek.
  8. Derneğe üye kabulü ile üyelikten çıkarılma konularında yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları müzakere ederek nihai kararı vermek.
  9. Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması ve ayrılması konularını görüşerek karara bağlamak.
  10. Yönetim ve denetleme kurulu üyelerine verilecek her türlü ücret, ödenek ve tazminatları belirlemek.
  11. Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarını belirlemek.
  12. Gerektiğinde dernek tüzüğünde değişiklik yapılmasını sağlamak.
  13. Derneğin feshedilmesi kararını almak.
  14. Dernek için taşınmaz mal satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, işletilmesi veya kiralanması hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.

o)             Dernek adına şube açılmasını karar vermek.

2) Karar Yeter Sayısı:

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararı, toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınabilir. Bütün üyelerin bir araya gelmeden yazılı katılımıyla aldıkları kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı usulüne uymadan bir araya gelerek almış oldukları kararlar geçerlidir. Ancak, bu şekilde karar alınmasıyla olağan genel kurul yapılmış sayılmaz.

3) Oy Hakkından Yoksunluk:

Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eşi, alt ve üstsoyu arasındaki hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.

4) Genel Kurul Kararlarının İptali:

Toplantıda hazır bulunup da kanuna ve tüzüğe aykırı olarak alınan genel kurul kararlarına katılmayan her üye, karar tarihinden itibaren bir ay içinde; haklı mazereti nedeniyle toplantıda hazır bulunamayan üyeler de, kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay ve her halde genel kurul tarihinden itibaren üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir.

Yönetim kurulu kararlarına karşı iç denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz.

YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV VE YETKİLERİ 

Madde 14: Yönetim kurulunun teşkili, görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

  • Yönetim Kurulunun Teşkili:

Yönetim kurulu; beş asıl ve beş yedek üyeden olmak üzere dernek üyeleri arasından üç yıl süreyle genel kurulca gizli oyla seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde, yedek üyeler aldıkları oy sırasına göre yönetim kurulunca asıl üyeliğe çağrılır. Yedek üyelerin asıl üyeliğe getirilmesine rağmen yönetim kurulu; üye tamsayısının yarısının altına düşerse, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu üyeleri genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır. Çağrının yapılmaması halinde üyelerden birisinin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.

Yönetim kurulu kendi arasında görev bölümü yaparak başkan, genel sekreter ve muhasip üyelerini belirleyeceği gibi, başka türlü görevlendirmeler de yapabilir.

Yönetim kurulu, toplantı ve karar nisabı salt çoğunluktur. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy değerinde kabul edilir.

Yönetim kurulu, kurul halinde çalışır ve yapılan görüşmeler karara bağlanır. Yönetim kurulu toplantılarına mazeretsiz olarak üst üste üç kez katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer.

Mutat toplantılar dışında, başkanın, başkanın yokluğu ya da mazereti nedeniyle genel sekreterin ve yönetim kurulu üyelerinden en az üçünün dernek başkanına yapacakları yazılı başvuru ile Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Toplantı tarih, saat, yer ve gündemi Yönetim Kurulu üyelerine önceden bildirir.

  • Yönetim Kurulunun Görevleri:
  1. Mevzuata ve tüzüğe uygun şekilde Derneği yönetmek,
  2. Dernek adına hukuki tasarruflarda bulunmak.
  3. Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantılarının hazırlıklarını yürütmek.
  4. Dernek yönetim kurulu faaliyet raporunu hazırlamak.
  5. Dönemlere ait İşletme Hesap Özeti ile tahmini bütçeyi hazırlamak.
  6. Derneğe yapılan başvuruları değerlendirip cevaplandırmak, üyeleri bilgilendirmek.
  7. Yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları genel kurula sunmak.
  8. Çalışma programını tanzim etmek ve genel kurula sunmak.
  9. Yeni üye kaydı yapmak.
  10. Üyeliği reddedilen üyelerin itirazlarını nihai karar için genel kurula
  11. Derneği temsil etmek ya da bir veya birkaç kişiye yetki vermek.
  12. Yönetim kurulu üyelerinin boşalması halinde, yedek üyeleri göreve çağırmak.
  13. Derneğin amaç ve hizmetlerine yönelik araç, gereç ile sarf ve demirbaş malzemesi satın almak.
  14. Her türlü hibe ve bağışı kabul etmek.
  15. Dernek hesapları ile kayıtlarını tutmak, saklanması zorunlu evrakları muhafaza etmek.
  16. Gerekli görülmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırmak.
  17. Temsilcilik açılmasına ve platform oluşturulmasına karar vermek.
  18. Görev tanımı yaparak personel istihdam etmek, işten çıkarmak, tesis ve lokal açmak.
  19. Şube açılması hususundaki talepleri genel kurulun onayına sunmak, Genel Kurulun verdiği yetki ile şubeler açmak, şubeleri denetlemek, şube organlarını görevden almak ve temsilci atamak.
  20. Gerektiğinde Disiplin Kurulu sıfatıyla üyeler hakkındaki disiplin islerini görüşmek, üyelerden savunma istemek, uyarma, kınama, üyeliğin geçici olarak dondurulması, üyeliğin sona ermesi veya düşmesi şeklinde disiplin cezası vermek.
  21. Değişik konularda Çalışma Komisyonları kurulmasına karar vermek.

DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

Madde 15:  Denetleme kurulunun teşkili ve görevleri aşağıda belirlenmiştir.

1) Teşkili:

Denetleme kurulu üç asıl üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç yıl süreyle, gizli oyla seçilir. Denetleme kurulu kendi aralarından birini başkan seçerek görev bölümü yapar. Denetleme kurulu, derneğe ait her türlü evrak, defter ve tutanakları incelemek üzere yönetim kurulundan istemeye yetkilidir. Yönetim kurulu bu isteği yerine getirmekle yükümlüdür.

2) Görevleri:     

  1. Denetleme Kurulu, Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların kanunlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını en az yılda bir kere denetler.
  2. Denetleme kurulu yapmış olduğu denetimler sonucunda hazırlamış olduğu raporları yönetim kuruluna ve toplandığında da genel kurula sunar.
  3. Asıl üyelerden boşalma olduğu takdirde sırayla yedek üyeleri göreve çağırır.
  4. Gerekli görmesi halinde derneği olağanüstü toplantıya çağırır.

ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ

Madde- 16: Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde yönetim kurulunca yönetim, denetleme ve derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgâhları bir yazı ile mülki amirliğe bildirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

(Şubelerle İlgili Hükümler)

ŞUBELERİN KURULUŞU

Madde 17: Genel kurul kararı ile il ve ilçelerde şube açılabilir. Genel merkez yönetim kurulu kararıyla yetkili kılınan en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin mülki amirliğine yazılı başvuruda bulunulur. Kurucuların şubenin açılacağı yerde en az altı aydan beri ikamet etmeleri şarttır. Şube kuruluş bildirisinde kurucuların adı, soyadı, meslek veya sanatları, ikametgahları ve tabiiyetlerinin yazılması gerekmektedir. Kuruluş bildirisine genel merkez organının kararı ile tüzüğün eklenmesi zorunludur. Genel merkez, şube yönetim kurulunu her zaman görevden alma yetkisine sahiptir. Şubenin kuruluş ve diğer iş ve işlemlerinde 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ile 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanmak zorundadır. Şube genel kurulunu genel merkez genel kurulundan en az iki ay önce yapmak zorundadır.

ŞUBENİN ORGANLARI

Madde 18:

1- Genel Kurul

2- Yönetim Kurulu

3- Denetleme Kurulundan ibarettir.

ŞUBE GENEL KURULUN GÖREVLERİ

Madde 19: 

  1. Şube organlarını seçmek.
  2. Yönetim ve denetleme kurulu raporlarını görüşüp, yönetim kurulunu raporunu karara bağlamak.
  3. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.
  4. Genel merkezin olumlu görüşü alınarak şubenin feshine karar vermek.
  5. Genel merkezin uygun görüşü doğrultusunda taşınmaz mal satın alınması, kiralanması veya mevcut taşınmaz malların satılması veya kiraya verilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi.
  6. Genel merkezce yapılması teklif edilen iş ve işlemleri yapmak.

ŞUBENİN GENEL KURULDA TEMSİL EDİLMESİ

Madde 20: Şube, genel merkezde: şube genel kurulunca seçilecek bir üye tarafından temsil edilir.

ŞUBE YÖNETİM KURULU

Madde 21: Dernek şubesi üyeleri arasında 5 asıl ve 5 yedek olmak üzere dernek şubesi genel kurulunca gizli oy açık tasnif usulü ile 3 yıl süre ile seçilir.

ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ

Madde 22:  

1- Şubeyi temsil etmek

2- Şubenin gelir ve gider işlemlerini yürütmek.

3- Genel kurulca verilecek işlemleri yürütmek.

4- Şube ile ilgili her türlü iş ve işlemleri yürütmek.

ŞUBE DENETLEME KURULU

Madde 23: Şube denetim kurulu, şube genel kurulu tarafından üç asıl, üç yedek olarak gizli oy açık tasnif usulü ile üç yıl süre ile seçilir.

ŞUBE DENETLEME KURULUNUN GÖREVLERİ

Madde 24:

  1. a) Denetleme Kurulu: Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların kanunlara ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını en az yılda bir kere denetler.
  2. b) Denetleme Kurulu yapmış olduğu denetimler sonucunda hazırlamış olduğu raporları yönetim kuruluna ve toplandığında da genel kurula sunar.
  3. c) Asıl üyelerden boşalma olduğu takdirde sırayla yedek üyelerden göreve çağırır.
  4. d) Gerekli görülmesi halinde, derneği olağanüstü toplantıya çağırır.

ALTINCI BÖLÜM

(Genel Hükümler)

DERNEĞİN BORÇLANMA, TEMSİLCİLİK VE PLATFORM OLUŞTURMASI, YARDIM ALMASI VE İŞ BİRLİĞİ USULLERİ

Madde 25: Derneğin borçlanması, temsilcilik ve platform oluşturması, yardım alması ve iş birliği usulleri aşağıda gösterilmiştir.

1) Derneğin Borçlanma Usulleri:

Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için üçüncü gerçek ve tüzel kişilerden borç alabileceği gibi bankalardan da kredi alabilecektir. Ancak bir yıl içerisindeki toplam borçlanması, bir önceki yılın gelirlerinin yüzde seksenini geçemez. 

2) Temsilcilik ve Platform Oluşturma:

  1. İl Temsilciliği: Derneğin merkezi ile şubelerinin bulunduğu iller dışındaki illerde, gerekli görülen durumlarda yönetim kurulu kararı ile dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla il temsilcileri atanabilir. İl temsilcisi Dernek üyeleri arasından seçilir. Temsilcinin adresi, yönetim kurulu kararı ile görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından 15 gün içerisinde mülki amirliğe bildirilir. İl temsilcileri dernek genel kurulu üyesidirler.
  2. Platform: Derneğimiz, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere yönetim kurulu kararı ile platformlar oluşturabilir. Geçici bir birlikteliği ifade eden platformun tüzel kişiliği yoktur. Derneğimiz; kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyetler konusunda platform oluşturarak faaliyette bulunamaz.

3) Yurtdışından Yardım Alınması ve İş Birliği:

  1. a) Yurt Dışından Yardım Alınması: Derneğimiz, mülki idare amirliğine önceden bildirmek şartıyla yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.
  2. b) İşbirliği: Derneğimiz kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir. Kamu kurum ve kuruluşları proje maliyetinin en fazla yüzde ellisi oranında ayni veya nakdi katkı sağlayabilir. 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklıdır.

DERNEĞİN TUTACAĞI ZORUNLU VE YARDIMCI DEFTERLERİ

Madde 26: Derneğin tutacağı zorunlu ve yardımcı defterler aşağıda gösterilmiştir.

Zorunlu Defterler:

  • Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olan kişilerin kaydının yapıldığı defterdir.
  • Karar Defteri: Dernekçe alınacak her türlü kararların yazıldığı defterdir.
  • İşletme Hesap Defteri: Dernekçe yapılan gelir ve harcamalara ilişkin kayıtların tutulduğu defterdir.
  • Envanter Defteri: Dönemlere ait hesap raporlarının kayıt edildiği defterdir.

Yardımcı Defterler:

  1. Gelen Evrak Defteri: Derneğe gelen evrakların kaydedildiği defterdir.
  2. Giden Evrak Defteri: Dernek tarafından üçüncü kişilere yazılan yazıların kaydedildiği defterdir.
  3. Demirbaş Defteri: Derneğe alınan demirbaşların kaydedildiği
  4. Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Dernek adına alınan makbuzlar seri numaraları ile bu deftere kayıt edilir.

Dernek tarafından tutulması zorunlu ve yardımcı defterlerin noter veya dernekler birimince tasdik edilmesi zorunludur.

DERNEĞİN FESİH, DAĞILMIŞ SAYILMASI VE TASFİYESİYLE İLGİLİ USULLER

Madde 27: Derneğin fesih, dağılmış sayılması ve tasfiye şekilleri aşağıda belirlenmiştir.

  • Gene Kurul Kararıyla Fesih: Derneğin genel kurulu, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Ancak, genel kurula katılan üyelerinin en az üçte ikisinin çoğunluğu ile kararın alınması zorunludur.
  • Mahkeme Kararı İle Fesih: Derneğin, amacı kanunlara veya genel ahlaka aykırı hale gelmesi durumunda Mülki Amirliğin veya Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine mahkeme derneğin feshine karar verir.
  • Kendiliğinden Dağılmış Sayılma:
  1. a) Tüzükte belirtilen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi ya da sürenin sona ermesi,
  2. b) Borç ödemede acze düşmüş olması,
  3. c) Tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi,
  4. d) Olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamaması durumlarında Kendiliğinden dağılma, Mülki Amirliğin yazılı istemi üzerine Sulh Hâkimliğince tespit edilir.
  • Derneğin Tasfiyesi: Dernek, genel kurul kararı ile feshedilmiş veya kendiliğinden sona erdiği mahkemece tespit edilmiş ise, derneğin tüm menkul ve gayri menkul malları genel kurulca seçilecek üç kişilik tasfiye komisyonunca belirlenir. Tasfiye komisyonu derneğin borçlarını ödedikten sonra geri kalan mal varlığını bir tutanakla teslim eder. Mahkeme kararı ile feshedilen derneğin malvarlığı, derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyesi bulunan derneğe devredilir.

ÜST KURULUŞ KURMA VE TEMSİL ETME USULLERİ

Madde 28: Derneğin federasyon kurma ve temsil etme usulleri aşağıda belirlenmiştir.

1)  Federasyon Kurma: Genel Kurul kararı ile dernek aynı amaçlı en az beş derneğin bir araya gelmesi ile oluşacak federasyona üye olabilir.

2) Temsil Etme: Üye olunan federasyonda dernek üç üye ile temsil edilir. Bu üyeler Dernek Genel Kurulunca seçilir.

İÇ DENETİM ŞEKLİ

Madde 29: Derneğin iç denetimi, denetleme kurulu tarafından yapılır. Bu kurul, derneğin amacı doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, gelir ve giderlerinin tüzük ve mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılıp yapılmadığını; genel kurul kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetler ve yönetim kuruluna sunar. Toplantı yapıldığında genel kurula da sunar.     

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Madde 30: Dernek Tüzüğünü tamamen değiştirmeye genel kurul yetkilidir. Tüzük değişikliği toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınmak zorundadır.

HÜKÜM EKSİKLİĞİ

Madde 31: Bu tüzükte hüküm bulunmayan hallerde Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.

YÜRÜRLÜK

Madde 32:  Bu tüzük, Trabzon Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünce onaylanmasından sonra yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 33: Bu tüzük toplam (33) maddeden ibaret olup dernek yönetim kurulu tarafından yürütülür.

GEÇİCİ YÖNETİM KURULU

Madde 34: Derneğin tüzel kişilik kazanması ile birlikte dernek kurucu üyelerinin oluşturduğu Geçici Yönetim Kurulu göreve başlar. Üyeler, aralarında bir kişiyi geçici başkan olarak seçerler. Geçici Yönetim Kurulu, derneğin kuruluşunun onayından itibaren en geç altı ay içinde ilk Genel Kurulu toplar. İlk Genel Kurulun toplanması ile Geçici Yönetim Kurulunun görevi sona erer.

DERNEK KURUCULARI

Madde 35: Dernek kurucuları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

 

No.

Adı Soyadı

mesleği

imza

1

Tevfik ÖZLÜ

Hekim, Öğretim Üyesi

 

2

Yahya DERYAL

Hukukçu, Öğretim Üyesi

 

3

Sema ŞEN

Diş Hekimi

 

4

Gülcan ÖZGÜR

Avukat

 

5

Hasan KIRMIZI

İşletmeci, Öğretim Görevlisi

 

6

Sedat BOSTAN

Sağlık İdarecisi, Öğretim Görevlisi

 

7

Nevzat AKMAN

Eczacı, Oda Başkanı

 

8

Necip İBA

Jeoloji Müh, DSİ  Şube Md.

 

9

Yusuf ŞAHİN

Kamu Yönetimi, Öğretim Üyesi