Son dönemde sağlık dünyasının gündeminde Kamu Merkezi Hastane Randevu Sisteminde (MHRS) yaşanan sorunlar var.
Sağlık Bakanı, değişik zamanlarda yaptığı açıklamalarda, 2022 yılında 33 milyon, 2023’de 23 milyon ve 2024 yılının ilk üç ayında 6 milyon hastanın kamu hastanelerindeki randevusuna gelmediğini açıkladı.
Yılbaşından itibaren randevu alıp gelmeyen hastalara aynı branştan 15 gün boyunca yeni randevu alma yasağı getirildi.
2024’ün ilk üç ayının sonunda 6 milyon hastanın randevusuna gelmemesi üzerine Sayın Bakan, sosyal medyasında ve kamuoyuna (17 Nisan) randevu alıp da gelmeyen hastalara uygulanan yasağın genişletildiğini açıkladı.
Bakan Koca: “İkinci kez randevuya gelmeyenlere 15 gün boyunca bütün branşları kapalı hale getireceğiz” açıklamasıyla cezayı kesti.
Ne yazık ki birçok kamusal uygulamada ortaya çıkan sorunları çözmenin ilk, en kısa ve en önce akla gelen çözümü yasaklar oluyor.
Hâlbuki ilk akla gelen çözüm çoğu zaman yanıltıcıdır. Çünkü insan aklı önce doğrusal, yani determinist düşünür ve bu doğrultuda çözüm üretir.
Hayat, hayal edemeyeceğimiz kadar kaotik ve karmaşıktır. Ve çözümler çoğu zaman çok farklı yerlerdedir.
Bilimsel yöntem, önemli bir sorunun çözümü oluştururken sorunun tanımlanması, çerçevelenmesi, irdelenmesi, tarafların ve olguların mümkün olduğu kadar kapsamlı dinlenilmesi ve araştırılması gerektiğini söyler.
Sonra farklı arka planı ve görüşleri olan kullanıcılar, uygulamacılar ve uzmanlarla birçok alternatif çözüm önerisinin geliştirilmesini vaaz eder.
Ve çözüm önerilerinin teknik, insani, mali, yasal, uygulanabilirlik ve kabul edilebilirlik açısından karşılaştırılması öngörür.
Mevcut çözümün, insani, yasal ve kabul edilebilirlik açısından yerindeliği tartışılır.
Nihayetinde çözüm önerisi veya çözüm paketinin oluşturulmasına salık verir.
Görünen o ki randevu sorunundaki çözüm yasak olmuştur.
https://www.akademikakil.com/hastane-randevu-sorununa-yanlis-cozum/sedatbostan/